Skip to main content

Aangepaste regels E-jeugd

Bij het begin van dit seizoen gelden voor wedstrijden van de E-jeugd nieuwe speelregels resp. heeft het NHV adviezen afgegeven veranderingen door te voeren bij de E-jeugd.  Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en kind vriendelijker maken wel. Daarom is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Geef kinderen hun spel terug’ ligt er nu een nieuwe opzet voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd.

Het idee erachter? De jongste jeugd moet kunnen handballen op een manier die past bij hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Plezier staat hierbij centraal!

Doel 1 = handbal kind vriendelijker & aantrekkelijker maken. Kinderen willen bewegen. Als kinderen hun bewegingsdrang kwijt kunnen, wordt handbal leuker en uitdagender voor meisjes én jongens.

Daarom krijgt VERDEDIGEN een andere betekenis: geen doelpunten voorkomen, maar de bal onderscheppen!

Doel 2 = jeugd voorbereiden op het moderne handbal

Doel 3 = meer jongens en meisjes winnen voor deze flitsende sport. Bij het bedenken van de nieuwe speelwijze is nadrukkelijk gekeken naar de aanpak van onze buurlanden, maar ook naar de regio’s in Nederland die al ervaring hebben met aangepaste regels. Verder zijn de ontwikkelingen bij andere teamsporten, zoals hockey en volleybal, hierin meegenomen. Het spel is niet langer een kopie van de sport voor volwassenen.

 

Teamgrootte

Als het Nieuwe Jeugdhandbal overal is ingevoerd spelen we als volgt:

F-jeugd = Teams van 5 (4 veldspelers + 1 vliegende keep) en bij voorkeur niet meer dan 2 wissels.

E-jeugd = Teams van 6 (5 veldspelers + 1 keeper) en bij voorkeur niet meer dan 2 wissels.   

D-jeugd = Teams van 7 (6 veldspelers + 1 keeper) en bij voorkeur niet meer dan 3 wissels.

 

Op onderstaande link zijn de beoogde wijzigingen nog na te lezen.

 

http://www.handbal.nl/userfiles/Roy/E-jeugd_Speelwijze_2015-2016.pdf

Website gebouwd met TYPO3 bij ViBiS.